NK BMX Freestyle 2020

NK BMX Freestyle 2020

Slide

NK BMX Freestyle dit jaar in Skateland Rotterdam

Het officiële NK BMX Freestyle 2020 wordt dit jaar georganiseerd in Skateland Rotterdam op zaterdag 12 en zondag 13 september. Na de ervaring van het NK Skateboarden street 2019 was de motivatie erg groot om in 2020 weer een NK te organiseren. Samen met de KNWU gaat Skateland de uitdaging aan om het evenement te organiseren binnen de huidige ‘anderhalve meter samenleving’.

BMX Freestyle is in Tokio voor het eerst onderdeel van de Olympische Spelen en de verwachtingen zijn hoog. Deze urban/action sport is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid en kan net als Skateboarden niet meer ontbreken bij de Olympische spelen.

Ook binnen Nederland is de sport groeiende in populariteit en zijn er Nederlandse atleten die internationaal deelnemen aan World Cups van de UCI.

Categorieën 

Er worden twee verschillende kampioenschappen gereden het NK BMX Freestyle Street 2020 op zaterdag 12 september en het NK BMX Freestyle Park 2020 op zondag 13 september.

Street (t/m 17 helm verplicht)

 • De street wedstrijd wordt gereden in 1 categorie

Park (helm verplicht)

 • Pro heren
 • Pro dames
 • Amateurs 14+
 • Junioren t/m 13

Street’ wordt gereden op het skateboard/street parcours waarbij voornamelijk tricks gedaan worden van trappen en rails. Park wordt gereden op het ‘park’ parcours en heeft voornamelijk hoge quarterpipes, boxes en spines.

LIVESTREAM NK BMX FREESTYLE 2020 STREET | PARK

Programma

Vrijdag 11 september

12:00 – 22:00

Open training voor alle atleten

 • Amateurs (NK park)
 • NK Street
 • Dames pro (NK park)
 • Heren (NK Park)

Zaterdag 12 september

11:00   Park open

11:00   Training street riders

12:30   Ridersmeeting

13:00   Livestream live

13:00   Kwalificaties NK Street

17:15   Finale NK Street

18:00   Prijsuitreiking NK Street

18:00   Training Park

20:00   Red Bull Film Fest

22:00   Afterchill

Zondag 13 september

10:00   Park open / training

11:30   riders meeting

12:00   start livestream

12:00   kwalificaties amateur park t/m 13

13:15   kwalificaties amateur park 14+

14:30   kwalificaties Pro park

16:15   Finale amateur t/m 13

16:45   Finale amateur 14+

17:15   Finale Pro vrouwen

17:30   Finale Pro mannen

18:00   “Wat een plaatje” Best Trick Park

18:30   Prijsuitreiking NK BMX Freestyle park 2020

Corona

UPDATE!! Vanwege de maatregelen betreffende COVID-19 hebben we besloten om geen publiek toe te laten. De enige uitzondering hierin zijn de ouders van minderjarige riders. Daarnaast is er ruimte voor pers en een aantal genodigden. Wij willen dat iedereen die aanwezig is tijdens het NK de ruimte heeft om zich vrij te kunnen bewegen en zich eenvoudig aan de 1,5 meter kan houden.

NK BMX Freestyle Instagram contest

Powered by Soulcycle

Online wordt op Instagram ook een contest gehouden! Er worden goodies van onze partners, vrijkaarten voor het NK, deelnames en entreekaarten voor Skateland Win dikke prijzen, vrijkaarten vergeven!

 • Best line street
 • Best trick street
 • Best line park
 • Best trick park
 • Best foto street
 • Best foto park

Volg @nkbmx2020 en @skateland010 tag #nkbmx2020 en #rscw

Het NK BMX Freestyle 2020 is onderdeel van RSCW en wordt mogelijk gemaakt door:

Rotterdam Topsport, Gemeente Rotterdam, Stichting bevordering Volkskracht, Stichting Rotterdamse Bond Voor Lichamelijke Opvoeding.

De KNWU, De UCI, Urban Action Livestream, StudioNUL, Etnies, Hectik Skateramps, Soulcycle en Skateland Rotterdam.

Livestream

We willen zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van de wedstrijden en zo kan een livestream niet uitblijven!  Deze zal via de eigen kanalen van Skateland uitgezonden worden en er zijn nu gesprekken met diverse partners. De livestream wordt verzorgd door Eventproducent.

RSCW 2020

Het NK BMX Freestyle 2020 is onderdeel van het Rotterdam Street Culture weekend 2020.

Het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) brengt sinds 2018 een nieuw geluid in de Rotterdamse evenementensector, waarbij streetart in de openbare buitenruimte wordt gecombineerd met hiphop en urban sports. Het festival is een uiting van de hedendaagse jongerencultuur, waarbij de scheidslijn tussen disciplines steeds meer vervaagt.

De tweede editie trok vorig jaar ruim 32.000 bezoekers. Een gevarieerd publiek, van jong tot oud en van diverse achtergronden, genoot van de enorme hoeveelheid artistiek en sportief talent dat werd getoond en sloot daarmee de Rotterdamse straatcultuur in het hart. POW! WOW! Rotterdam was, met 10.000 mensen die de Afrikaanderwijk in trokken, een van de grootste publiekstrekkers. Ook het NK Skateboarden en het World of Street Football event (met onder meer het WK Panna Knock-Out) op de Binnenrotte werden goed bezocht.

Inschrijven

1e Persbericht NK Freestyle BMX 2020 in Skateland Rotterdam

Op 11, 12 en 13 september wordt in indoor skatepark Skateland Rotterdam het NK BMX Freestyle 2020 plaats. In dit weekend wordt bepaald wie er zich een jaar lang Nederlands Kampioen BMX Freestyle mag noemen.

Er worden twee verschillende kampioenschappen gereden, op zaterdag 12 is de strijd aan op het street parcours voor het eerste officiële door de KNWU erkende NK BMX Freestyle Street gereden. Op zondag wordt de categorie ‘park’ gereden.

Olympische sport
De categorie BMX Freestyle park zal in Tokio volgend jaar haar Olympische debuut maken. Het NK BMX Park 2020 staat op de UCI kalender waarbij de Nederlandse atleten punten verdienen voor de internationale World Ranking. Het aantal punten in de world rankingen geven recht op deelname aan world cups het EK en WK.

Skateland Rotterdam tekent voor de organisatie en wordt ondersteund door de KNWU. Na het succes in van het NK Skateboarden Street 2019 was de motivatie voor weer een Topsportevenement erg groot. De organisatie was niet eenvoudig binnen de corona crisis, veel vragen en onduidelijkheden over wat mag/kan wel maar nu zijn heerst trots dat er binnen de maatregelen dit evenement kunnen organiseren. Er kan minder publiek aanwezig zijn dan gewenst maar doordat er een livestream georganiseerd wordt kan er nu meer ‘publiek’ genieten van de actie. Het NK BMX Freestyle 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, Rotterdam Topsport en Stichting Skateland Rotterdam

RSCW
Het NK BMX Freestyle 2020 is onderdeel van het Rotterdam Street Culture Weekend 2020!

Rotterdam zit boordevol talenten en grass roots initiatieven op het gebied van streetart, hiphop en urban sports. Tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) krijgen deze talenten de kans om aan Rotterdam te laten zien wie ze zijn. Bezoekers ervaren wat de hedendaagse straatcultuur inhoudt en krijgen de kans om er zelf aan mee te doen.

Daarmee brengt RSCW sinds 2018 een nieuw geluid in de Rotterdamse evenementensector. De tweede editie in september 2019 was met meer dan 32.000 bezoekers een knallend succes!